z7uUrPp.png

***

***

***

***

iIud9i6.png

Lyubov rakasti Bandia ja hoiti mielellään perheen uutta tulokasta. Ite palasi kaupan puolelle töihin, mutta loikki aina tilaisuuden tullen syöttämään poikaansa tai vaihtamaan vaipan. Tai muuten vain lepertelemään. Muuten Bandi vietti päivänsä nukkuen ja kuunnellen mummonsa höpinöitä.

xMzX5Mt.png

Bandi kasvoi vauhdilla ja pian perheen illat meni pojan perässä juosten. Välillä Ite sai poikansa sen verran rauhalliseksi, että konttaamisen sijasta harjoiteltiin kävelemistä. Kir katsoi vierestä poikansa ensiaskelia ja tunsi suurta ylpeyttä.

lkWbAtZ.png

Lyubov hoiti iltaisin joko muuta taloutta tai puutarhaansa, kun Bandi oli täysin vanhempiensa armoilla. Perheessä riitti vilskettä pojan kasvaessa ja hiljainen talo oli muuttunut paljon eloisammaksi. Tosin ei heillä koskaan ole ollut täysin hiljaista hetkeä. Ei edes yöllä jonkun kuorsatessa koko ajan.

tig5yd3.png

Ennen Bandia Ite ja Kir siirtyivät töiden jälkeen joko kokoamaan uusia kukkakimppuja tai katsomaan urheilua. Nyt he leikkivät Bandin kanssa, lauloivat lasten lauluja tai lukivat lasten kirjoja. Ite tosin yritti leikittää Bandia mahdollisimman paljon, jotta poika nukkuisi paremmin yönsä.

n8WMjVc.png

Kun Itellä oli hetki aikaa itselleen, hän innostui etsimään uusia kasveja kauppaan myytäväksi. Tavalliset tulppaanit eivät tahtoneet enää mennä kaupaksi ja ruusujenkin suosio oli alkanut laskea. He tarvitsivat jotain eksoottisempaa.

wosBfOc.png

Ja pian nainen löysikin jotain. Harvinainen kukka, jonka tuoksu kerrottiin olevan sanoin kuvaamaton. Kuvaus kukasta oli myös mahtava ja kiinnostusta herättävä. Ite uskoi sen olevan maailman kaunein kukka. Hän halusi nähdä sen kukan, tuoda sen kotiin, kasvattaa ja myydä liikkeessään.

syAoP25.png

”Tuo on pakko saada… KIR!”

VV6z8Ia.png

Mies oli parhaillaan alakerrassa poikansa kanssa opetellen lastenlorua, kun hän kuuli vaimonsa huudon. Joko Ite oli keksinyt omasta mielestään mahtavan idean tai Kir saisi taas kuulla läksytystä.

NNpUTZn.png

”Nyt minä keksin! Pakkaa laukkusi, jätä tilaa. Lähdemme toiselle puolelle maapalloa hakemaan uutta tuotettamme”, Ite selitti ja Kir oli heti alusta asti pihalla, mistä hänen vaimonsa taas puhui.

arM7AXl.png

”Eikö sitä voi tilata tai jotain?”

”Se on luonnossa, meidän pitää vaeltaa vuoristossa ja laaksoissa ja …”

”Sehän tulee kalliimmaksi!”

OGkrpAo.png

”Älä huoli, kun saamme kukan, vetää asiakkaita puoleensa ja myyntimme tuplaantuu”.

Kir tiesi joutuvansa luovuttamaan. Ehkä matka tekisi hyvää ja vaikkeivät he kasvia löytäisivätkään, niin ehkä he saisivat jotain muuta uutta tuotua mukanaan. Jotain muuta, kuin harvinaisia tauteja.

WTjeU0X.png

”Kaikki valmiina?” Kir kysyi vietyään heidän laukkunsa autoon. Lyubov oli hyvästelemässä heitä Bandin kanssa.

”Kertokaa vielä, miksi teidän pitää matkustaa toiselle puolelle maapalloa?” Lyubov mutisi.

mDe0R4C.png

”Parantamaan liiketoimintaa, suhdettamme, henkistä tasapainoamme ja mielenterveyttä”, Ite luotteli ja Lyubov vain huokaisi tyttärelleen. Koko idea oli hänestä typerä, mutta antoi asian olla. Jos Ite keksisi matkallaan parantaa liiketoimintaa, niin hyvä. Mutta blondi saisi kuulla kyllä kunniansa, jos matka aiheuttaisi heille vain kuluja.

ABEDgRa.png

”Minkä takia sinä ajat?” Kir uteli vaimoltaan tämän rynnätessä ratin taakse.

”Ihme, jos he pääsevät edes ehjinä lentokentälle…” Lyubov mutisi tullessaan myös ulos Bandin kanssa.

QkZb67x.png 

Kir toivotteli vielä viimeisimpiä hyvästejä pojalleen, joka vain jokelteli hämmentyneenä isoäitinsä sylissä. Vanhemmilla oli jo valmiiksi ikävä poikaansa ja Lyubov naurahti tyttärensä villille vilkuttamiselle ratin takana. Bandi ei edes katsonut äitiinsä päin.

uvVPmtV.png

Lopulta auto kaarsi pois pihatieltä ja Bandi tuijotti hämmentyneenä ympärilleen.

”Olen samaa mieltä poikaseni… Minäkään en tiedä, mitä täällä tapahtuu”.

He0H8kr.png

Iten ja Kirin ollessa poissa koko kauppa oli Lyubovin ja Nirvanan vastuulla. Mummo antoi palkankorotuksen tytölle tämän tehdessä täyttä päivää auttaakseen liikkeen pyörittämisessä. Bandi oli joko nukkumassa tai leikkimässä viereisessä huoneessa mummonsa tarkastaessa hänet vähän väliä.

gHUw3pz.png

Päivät olivat kiireisiä ja vanha rouva alkoi iän painavan jo harteitaan. Hän oli iltaisin paljon väsyneempi ja puutarhan hoitamiseen ei tahtonut jäädä aikaa. Mutta onneksi Ite ja Kir olisivat pian tulossa takaisin ja Lyubov saisi ottaa taas hieman rennommin. Vaikka hän rakastikin Bandia, niin kyllä vanhuskin tarvitsi omaa aikaa.

AjCjfiN.png

Onneksi poika nukahti aina helposti ja nopeasti, ettei Lyubovin tarvinnut yrittää montaa tuntia saada Bandia unten maille. Illat olivat mummon aikaa katsoa urheilua.

g39rOW7.png

Tosin sinä iltana jalkapallo ottelun katsominen keskeytyi puhelimen soittoon.

”Kuka kumma siellä tähän aikaa… Haloo?”

Lxcvzp1.png

”Kyllä… Olen hänen äitinsä ja Kir on vävyni”, Lyubov vastasi soittajalle, eikä pitänyt yhtään keskustelun suunnasta.

YfBpDGE.png

Ja sitten Lyubov sai kuulla pommin

”Miten niin heidän kone on pudonnut ja kadonnut? Miten voitta kadottaa LENTOKONEEN?”

Ij3HCBJ.png

Ja niin Iten ja Kirin matka tuli kalliimmaksi. Bandi menetti vanhempansa lentokoneen syöksyttyä maahan. Matkustajia ja lentäjiä ei oltu vielä löydetty, sillä koko koneen sijainti oli tuntematon. Lyubov ei voinut uskoa, miten oli mahdollista kadottaa koko kone matkustajineen.

***

***

***

UXUonwg.png

Bandi kasvoi, aloitti koulun ja eli yhdessä mummonsa ja mamsterin kanssa. Poika oli käynyt pitkän sodan Lyubovin kanssa siitä, hankitaanko hänelle koko elukkaa vai ei. Mutta Bandi oli ainakin toistaiseksi hoitanut vastuunsa hyvin, mitä nyt isoäidin auttaessa välillä häkin puhdistamisessa.

mbPdlCq.png

Panda-chaniksi nimetty mamsteri toi pojalle iloa. Vaikkei Bandi juuri muistanut vanhempiaan, oli elämä silti surullista ilman heitä. Lyubov yritti parhaansa, mutta kaikki juhlapyhät olivat vaikeita. Pojalla ei ollut ketään, kenelle tehdä isän- tai äitienpäiväkortin. Joulut olivat synkkiä ilman vanhempia.

TuNs9ze.png

”Bandi, olen kutsunut jo kolme kertaa. Ruoka on valmis”, Lyubov sanoi yllättäen pojan astelemalla huoneeseen. Siitä tietysti seurasi lyhyt väittely siitä, kuinka mummon pitäisi aina koputtaa. Mutta Lyubov aina unohti sen, tai ainakin väitti unohtaneensa.

Bs9Fmnw.png

Ruuan jälkeen Lyubov katsoi televisiota ja haukkui nykymusiikin pohjalle. Bandi sai olla hetken ajan tietokoneella ja keskustella chatissa luokkakavereidensa kanssa. Jotka hekin koostuivat naapurin lapsista. Ainakaan pojan ei tarvinnut olla yksinäinen koulussa.

npBXg20.png

Lyubov tunsi välillä huonoa omatuntoa siitä, kuinka hänellä ei ollut tarpeeksi aikaa antaa pojalle kunnolla huomiota. Hän oli yksin vastuussa liikkeestä, kouluikäisen pojan yksinhuoltaja ja ikä alkoi painaa naisen harteita. Onneksi Bandi ei ollut vaikeimmasta päästä, vaikka tulihan niitä kepposia välillä tehtyä ja koulussa vierailtua opettajien kanssa keskustelemassa.

CGUaWCN.png

Lyubov oli palkannut kassalle uuden työntekijän, jota joutui kuitenkin koko ajan neuvomaan. Gypsy oli kertonut olevansa mainio ihmisten kanssa ja hyvä asiakaspalvelussa, mutta Lyubov sai pian huomata naisen olleen täysin eri alalla aikaisemmin. Onneksi Nirvana oli silti Lyubovin apuna.

oHkYAJd.png

Kun oli aikaa, Lyubov hoiti puutarhaansa. Yleensä se oli keskellä päivää, kun liikkeessä oli hiljaista eikä Lyubovin läsnäoloa tarvittu koko ajan.

MXCPed9.png

Ja tietysti vanha rouva yritti viettää aikaa Bandin kanssa. Joinakin päivinä heillä oli enemmän aikaa yhdessä oloon, joinakin vähemmän. Mutta Bandi näytti silti vielä viihtyvän mummonsa seurassa. Pian poika alkaisi seurustella ja sitten mummon seura olisi tylsää.

W7u13Dx.png

Vaikka Lyubov vannoikin terveellisten ruokien puolesta, teki hänkin välillä poikkeuksia. Silloin tällöin hän kävi naapurin konditoriassa ostamassa ruokaa, leivonnaisia ja muita herkkuja Bandille. Viikonloput olivat yleensä pyhitetty herkuttelulle ja Bandin suosikkiruuaksi oli muodostunut vohvelit eri lisukkeilla.

Zi6CvfQ.png

Bandi auttoi mummoaan pihatöissä, mikä yleensä sisälsi joko kasvimaan hoitoa tai kukkien kastelua. Lyubov ei halunnut antaa pojan vielä keikkua jakkaralla isojen puutarhasaksien kanssa. Bandi kuitenkin onnistuisi loukkaamaan itsensä tavalla tai toisella. Parempi oli antaa vain helppoja ja vähemmän vaarattomia tehtäviä lapselle.

jxe7U4K.png

Bandi itse ei erityisemmin pitänyt rikkaruohojen nyppimisestä ja yrittikin välillä vältellä töihin joutumista. Lyubov sai kuitenkin suurimman osan ajasta tahtonsa läpi ja pojan kasvimaalle.

9teoi3y.png

Mutta se ei tarkoittanut sitä, etteikö Bandi valittaisi koko aikaa.

”Mutta mummo, tämä on tylsää… Sormiin sattuuu…”

”Vähemmän puhetta, enemmän nyppimistä”.

***

***

***

***

Ensimmäinen kunnon osa Huriyallekin!